Takaisin

FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä
Toimiiko Reittiopas kommunikaattorissa/kämmenmikrossa/kännykässä?
Reittioppaan käyttö vaatii aina Internet-yhteyden. Palvelun taustalla toimiva tietokanta on massiivinen, joten sen lataaminen kokonaisuudessaan päätelaitteeseen ei ole mahdollista. Mobiililaitteita varten Reittioppaan käyttöliittymästä on tehty kevennetty versio, joka toimii HTML-selaimella varustetuissa laitteissa Internet-yhteyden ollessa auki. Reittioppaan mobiilikäyttöä voi helpottaa rakentamalla suosikkilinkkejä usein kuljetuista reiteistä (katso ohje alla). Taskuversion osoite on http://aikataulut.ytv.fi/reittiopas-pda/fi/.

Mikäli puhelimesi oma selain ei osaa näyttää taskuversiota oikein, kannattaa kokeilla Opera Mini -selainta.

Tavallisilla matkapuhelimilla voi käyttää kaupallisia WAP- ja SMS-reittineuvontapalveluja. HSL ei vastaa näiden palveluiden toiminnasta. Luettelo palveluntarjoajista löytyy sivulta Mobiilipalvelut.
Kuinka teen omia linkkejä Reittioppaaseen?
Reittioppaaseen on mahdollista rakentaa omaan käyttöön esim. selaimen suosikkilistaa varten suoria linkkejä, joissa osa hakuehdoista on valmiiksi kiinnitetty. Toimivuuden varmistamiseksi linkeissä suositellaan käytettävän pelkkiä katuosoitteita. Katuosoitteet koodataan seuraavilla parametreilla:

from (lähtöpaikka) via (kauttakulku) to (määränpää)

Linkissä voi käyttää sekä lähtöpaikkaa että määränpäätä tai vain jompaakumpaa tarpeen mukaan. Parametrit lisätään URL-osoitteeseen kysymysmerkin perään ja eri parametrit erotetaan toisistaan &-merkillä esim.

http://www.reittiopas.fi/fi/?from=keskuskatu+2,helsinki
http://www.reittiopas.fi/fi/?from=keskuskatu+2&to=kuusitie+5,helsinki


Osoitenumero erotetaan kadunnimestä plus-merkillä (+) ja kaupungin nimi osoitenumerosta pilkulla (,). Kaupungin nimen ilmoittaminen kadun perässä ei ole välttämätöntä, mikäli kyseinen kadunnimi löytyy vain yhdestä kaupungista. Mahdollinen välilyönti kadunnimessä koodataan myös plus-merkillä (+).

Oletuksena Reittiopas käyttää tämänhetkistä kellonaikaa, mutta linkkiin lisättävillä aikaparametreilla on mahdollista asettaa haluttu ajankohta:

year (vuosi)
month (kuukausi)
day (päivä)
hour (tunti)
minute (minuutti)

Reittioppaassa on mukana vain tietyn aikavälin aikataulu- ja reittitiedot, joten kolmea ensimmäistä aikaparametria kannattaa käyttää vain kertaluonteisissa linkeissä, kuten esim. kutsussa tiettyyn tapahtumaan. Antamalla ainoastaan tunti- ja minuuttimääreet linkki on monikäyttöisempi, koska päiväksi tulee aina automaattisesti kuluva päivä. Esim.

http://www.reittiopas.fi/fi/?from=keskuskatu+2&to=kuusitie+5,helsinki&hour=16&minute=15

Hyödyllinen saattaa olla myös ajankohdan tyypin (lähtöaika tai saapumisaika) määräävä parametri:

timetype=departure (lähtöaika)
timetype=arrival (saapumisaika)

Edellä kuvatun kaltainen suora linkittäminen Reittioppaaseen on sallittua, mutta HSL pidättää oikeuden muuttaa palvelun osoitetta/toimintaa ilman eri ilmoitusta. Mikäli linkki julkaistaan Internetissä, tulee linkin yhteydessä mainita HSL Reittiopas.

Karttapalvelu on tarkoitettu joukkoliikenteen Reittioppaan lisäpalveluksi, eikä suorien linkkien rakentaminen muussa tarkoituksessa karttapalveluun ole kuormituksen kasvun vuoksi suotavaa.
Kysymys: Kuinka liitän Reittioppaan hakulomakkeen omille verkkosivuilleni?
Kopioi hakulomake tämän sivun lähdekoodista ja liitä omille sivuillesi. Hakulomakkeen koodi on kommenttitagien <!-- Start Copy --> ja <!-- End Copy --> välissä. Lomake on testattu seuraavilla selaimilla: Internet Expolrer 8, Firefox, Opera 10, Safari 4.

:


. .Hakulomakkeen mistä- ja minne-hakukenttä voidaan määritellä esitäytetyksi. Esimerkiksi, alla minne-kenttään on määritelty määränpään osoite: Opastinsilta 6, Helsinki. Toimivuuden varmistamiseksi kentissä suositellaan käytettävän pelkkiä katuosoitteita. Katuosoitteet lisätään input-kenttien from ja to value-parametrin arvoksi. Esimerkiksi:

<input type='text' value='Opastinsilta 6, Helsinki' name='to' id='inputTo' class='inputText' style='color: black;'> (määränpää)

Lisäämällä tyylimäärityksen "style='color: black;'" ei esitäytetty osoite näy harmaana.

Jos hakulomakkeen ulkoasu ei jostain syystä sovi sivuille, voi myös muita tyylimäärityksiä lisätä lomakkeeseen (esimerkiksi "style='width: 200px;'"). Suoraan lomakkeeseen tehdyt määritykset korvaavat ulkoisen tiedoston (reittiopasBox.css) määritykset. Tyylimääritysten tekoon löytyy verkosta ohjeistuksia esimerkiksi hakemalla "css tutorial".

HSL pidättää oikeuden muuttaa hakulomakkeen toimintaa ja ulkoasua ilman eri ilmoitusta.
Kysymys: Voinko käyttää Reittioppaan ilmoittamia kilometrimääriä matkalaskun/veroilmoituksen tarkistamiseen?
Reittioppaan ilmoittamat kilometrit ovat suuntaa-antavia, osittain linnuntietä laskettuja etäisyyksiä. Näin ollen ne soveltuvat ainoastaan suuruusluokan arviointiin.
Kysymys: Miksi reittiehdotuksessa ei näy käyttämääni linjaa?
Reittiopas ei osaa arvioida ihmisten mieltymyksiä, vaan se laskee reitit vain ja ainoastaan käytettävissä olevan tiedon eli arvioitujen ajoaikojen ja laskentaparametrien perusteella. Palvelun yksi tarkoitus on myös tarjota vaihtoehtoja ja uusia mahdollisuuksia. Tässä tapauksessa Reittioppaan tarjoama hyöty on vertailumahdollisuus; voit tarkistaa, sujuisiko matkasi kenties nopeammin tai helpommin reittiehdotusten mukaisesti.
Kysymys: Miksei Reittiopas löydä kotiosoitettani tai hakemaani paikannimeä?
Reittioppaan paikkatietokantoja ylläpidetään useista eri lähteistä, mutta puutteita valitettavasti löytyy aina. Käyttäjien palaute on erittäin tervetullutta puutteiden ja virheiden korjaamiseksi.
Kysymys: Miksi palvelu on näin monimutkainen ja sekava?
Reittioppaaseen on koottu paljon toimintoja erilaisten käyttötarpeiden varalle. Mikäli haluat pelkistetyn palvelun, kokeile Reittioppaan taskuversiota.
Kysymys: Reittioppaan näyttämä kävelymatka kotoani lähimmälle pysäkille on selvästi liian pitkä!
Kävelyt muodostetaan pääasiassa katuverkkoa pitkin. Katuverkkoa on täydennetty kävelyreitistöllä, jossa on mukana varsinaiset kevyen liikenteen väylät. Kaikkia polkuja ja oikomismahdollisuuksia Reittiopas ei tunne ja näin ollen ilmoitetut kävelymatkat saattavat osittain olla todellista hieman pidempiä.
Kysymys: Reittioppaan käyttämä kävelynopeus on aivan liian hidas. Voiko sitä säätää?
Tarkennetussa haussa voit itse vaikuttaa tiettyihin hakuehtoihin, mm. kävelynopeuteen. Voit tallentaa asetukset, jos haluat Reittioppaan käyttävän jatkossa muokattuja asetuksia.
Kysymys: Haluan ajaa bussilla keskustaan, mutta ehdotusten mukaan keskustaan pitäisi kuitenkin ajaa junalla?
Reittiopas tarjoaa suositeltavimpia reittejä ja suosii hieman juna- ja metroliikennettä niiden luotettavuuden takia. Tarkennetussa haussa voit sulkea liikennevälinetyyppejä (esim. junat) pois hausta.
Kysymys: Miksei Reittiopas näytä matkan hintaa?
Pääkaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmässä on käytössä suuri määrä lippulajeja ja niiden luetteleminen kunkin reitin kohdalla ei ole mahdollista Reittioppaassa. Lippujen hinnat löydät HSL:n www-sivuilta.
Kysymys: Reittiopas suositteli vaihdollisia yhteyksiä, vaikka 20 minuuttia myöhemmin lähtevällä bussilla olisi päässyt suoraan. Miksi sitä ei näytetty?
Reittioppaan antamat ehdotukset ovat ajankohtaan sidottuja, ja tässä tapauksessa olit antanut haluamasi lähtöajan. Vaihtamalla kerran olet selvästi aiemmin perillä. Mikäli haluat välttää vaihtamista, valitse tarkennetussa haussa reittityypiksi ”Vähiten vaihtoja”.
Kysymys: Olen lisännyt oman työmatkani selaimeni bookmark -listaan ja valitessani sen saan reittiehdotuksen, jonka ajankohta on jo mennyt!
Parempi tapa säännöllisesti kuljettavan reitin tallentamiseen on ”Tallenna reitti” -toiminto. Suosikit (bookmark) -listaa käytettäessä kannattaa osoitteesta poistaa ajankohdan määräävät parametrit (ks. ohje omien linkkien tekemisestä).
Kysymys: Haluaisin mennä julkisilla liikennevälineillä Länsisatamaan, mutta en tiedä Länsisataman osoitetta. Miten löydän reitin sinne?
Tässä tapauksessa on käytössä useampi vaihtoehto. Helpoin tapa on kokeilla suoraan haluamasi kohteen nimeä eli tässä tapauksessa kirjoita Mihin -tekstikenttään esimerkiksi ”länsi” ja saat listauksen Länsi -alkuisista paikoista, jotka Reittiopas tunnistaa. Toinen vaihtoehto on hakea haluamasi kohde hakemistosta, tässä tapauksessa kohdasta ”Terminaalit ja asemat”. Mikäli kohdetta ei näillä keinoin löydy, voit käyttää karttahakua, jos tunnet suurinpiirtein kohteen sijainnin.
Kysymys: Mitä kartalla olevat eriväriset viivat kuvaavat?
Reittioppaan karttapalvelussa reitit esitetään viivoina ja reitin pysäkit ympyröinä. Eri liikennevälineillä tehtävät matkan osuudet kuvataan eri väreillä seuraavasti: bussi = tummansininen, juna = punainen, metro = oranssi, raitiovaunu = vihreä, lautta = vaaleansininen ja kävely = sininen katkoviiva. Vaihdot liikennevälineestä toiseen kuvataan keltaisilla ympyröillä ja matkan alku- ja päätepiste keltaisilla neliöillä. Reittiehdotusten yhteydessä näytettävät symbolit noudattavat samaa väritystä.
Kysymys: Miten osaan jäädä pois oikealla pysäkillä, jos matkustan uuteen paikkaan?
Valitun reittiehdotuksen tarkempi reittikuvaus sisältää karttakuvista tehdyn koosteen reitille asettuvista alku-, loppu- ja vaihtopysäkeistä. Vaihtokartat ja tarkka pysäkkilistaus sisällytetään myös tulostettavaan reittiohjeeseen, jossa + ja - -painikkeilla voit valita tulostettavaksi tarvitsemasi vaihtokartat ja tarkat pysäkkilistauksen. Tulostamalla listan ja sitä seuraamalla osaat jäädä pois oikealla pysäkillä/asemalla.
Kysymys: Ovatko yöbussit mukana palvelussa? Yritin löytää reittiä myöhään perjantaina enkä löytänyt yöbusseja käyttäviä reittejä.
Yölinjat ovat mukana palvelussa ja olet varmaankin etsinyt erehdyksessä reittejä perjantaiaamulle, vaikka tarkoituksesi oli hakea niitä lauantaiaamulle. Reittiopas poikkeaa paperiaikatauluista siinä, että vuorokausi vaihtuu normaalin vuorokaudenvaihteen mukaan eikä klo 04. Näin ollen perjantain ja lauantain väliset yölinjat löytyvät lauantain päiväyksellä ja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ajavat yölinjat sunnuntain päiväyksellä.


Takaisin